Ehrm..

Insåg alldeles nu att jag räknat in Lasse Kronér till Sveriges musikelit i inlägget nedan. Eh?


Årets

Årets album:  Heads Off - The Hellacopters
Ett sista farväl från Sveriges absolut bästa rockband. Mäktigt.

Årets artist/band: MGMT
 
"Kids", "Electric Eel" och sommarens spelning på Accelerator gör MGMT till årets band.

Årets låt:
M79 - Vampire Weekend
"Afro-pop" med stråkorkester. Jag är väldigt svag för just stråkorkestrar.





Årets konsert: James Taylor på Cirkus, 20 april.
Jag ryser fortfarande av välbehag när jag tänker på den fantastiska kvällen på Cirkus. James Taylor är en av tidernas bästa låtskrivare och sångare, dessutom lyckades han med konstycket att leverera ett underhållande mellansnack.
Den känsla som fanns i lokalen går inte att beskriva, vi kände nog alla en typ av samhörighet, lite som i en församling.
Stora delar av Sveriges musikelit fanns på plats; Tomas Ledin, Niklas Strömstedt, Backa-Hans, Lasse Kronér, you name it. Och vår kärlek till James Taylor visste inga gränser. Och jag tvivlar på att det fanns ett endaste torrt öga under "My Travellin' Star" då James Taylor spelar och sjunger tillsammans med den videoinspelade kören hemifrån. Annorlunda och underbart.



Årets serie:
Summer Heights High.
Tack vare "Flight Of The Conchords" fanpage på Facebook hörde jag talas om en australisk komediserie med komikern Chris Lilley. Jag hade inga som helst förväntningar men blev tagen med storm. Lite "The Office"-känsla men det här är faktiskt snäppet bättre. Genomtänkt och oerhört roligt.

Årets film: Juno.
Absolut svåraste kategorin då 2008 har bjudit på så mycket kvalitativ film. "Into The Wild", "Darjeeling Limited" och "Margot at The Wedding" var samtliga nominerade till första platsen. Men genialiska "Juno" med en fantastisk dialog och en klockren Ellen Page, knep första platsen.

Årets händelse:
Spotify
Som en dröm.

Årets öl:
Hook Norton Twelve Days
Julöl som kommer att saknas när helgerna är över.

Årets vin: 2006 Trio Merlot Carmenère Cabernet Sauvignon
79 :- för 75 cl ren njutning. Jag vill inte ens tänka på hur många flaskor Trio som jag har konsumerat under 2008. Storfavorit.

Årets bok: Gör Vad Du Vill - Erlend Loe.
Att utnämna "Gör Vad Du Vill" till årets bok är inte nog. Det här är något av det bästa jag läst och det var inte bara en gång som jag fick känna mig lite smått dum när jag gapskrattade öppet på bussen. Endast Erlend Loe kan framkalla något sådant. Norges stolthet.

Årets svensk: Henrik Rydström
Ja, ni som läst min blogg ett tag vet redan att jag beundrar Herr Rydström. Om ni missat lagkaptenens förmåga att uttrycka sig i skrift ska ni klicka här: http://www.barometern.se/blogg/henrik_rydstrom/

Årets personlighet:
Barack Obama
Obama har USA och resten av världen på sin sida och är redan nu en av världshistoriens viktigaste personer.






I morgon ses vi, ÖSD

I morgon åker jag som sagt hem till Mami. Det blir en julafton med 4/5 delar av familjen (då far bor på annat håll med sambo och hundar) och jag tror att det blir mysigt. Jag uppskattar en lugn jul.
Särskilt när man vet att juldagen kommer bli allt annat än stillsam. Britta och Angelica. Det kommer bli galet.

Det är så många jag vill hinna träffa, men det är så lite tid.  Så om Anna B, Jonas, Markus och Clara läser detta, jag vill träffa er, goa vänner!

Nu ska jag laga mat. Förresten så dricker jag ett glas merlot. Åh vad gott det är.

Och ni vet väl att det inte blir någon jul utan Sinatra?






Jan Johansson

Ernst är på TV och fixar julmys uppe i Norrland. Och nu spelas "Visa från Utanmyra".
Jag är uppväxt med Jan Johanssons musik, och det finns ingen som kan beskriva det svenska vemodet på ett så träffande sätt som Johansson gör genom sitt pianospel. Det är så otroligt vackert.


Vit jul?

Kanske. På tisdag drar jag hem till Östersund. Det ser lovande ut (i jämförelse med Stockholm).

.


En förebild

http://www.barometern.se/blogg/henrik_rydstrom/det-kralar-under-stenarna(1046017).gm

Henrik Rydström, åter igen slår du huvuet på spiken. Om det är någon som verkligen gjort intryck på mig detta år så är det du.
Din blogg har under året fått mig att skratta, gråta och tänka efter. Och du har dessutom fört framgångssagan Kalmar FF till allsvensktguld.
Well done.



Friday's play day

Ännu en icke-produktiv dag har passerat och jag har verkligen ingenting intressant att rapportera.
Har käkat pizza,ätit godis och spelat "Scene It" med Thomas och Micke i afton. Jag fick hålla mig till julmusten, men var ändå tvungen att sänka en Oxford Gold, det är trots allt bara mellanöl och gav mig inga utslag och orsakde inte heller någon kaskadspya.

Och på tal om Xbox. Helvete vad Heidi Klum är snygg när hon rockar i sina sockar till Bob Segers "Old Time Rock n Roll" i Guitar Hero-reklamen.


Nu säger jag godnatt tillsammans med Jimmy Kimmel. Och tyvärr hade vi inte tid för Matt Damon.


Well, you've picked the wrong day prick I dont care if your pissed off you make me sick!

Skulle tippa på att jag somnade 06.30 imorse. Men jag tog mig upp 10:50. Även om hela kroppen skriker efter sömn så får det vara nog nu, jag lurar kroppen med kaffe svart som natten.

Dagar som denna behövs det lite Mitchell Brothers för att vakna:


It's Kylie's body, but the head is you

Jag har totalt vänt på dygnet då det är på morgonen som jag mår som sämst av antibiotikan och därför sover som en björn fran till 12 då jag går upp. Då kan jag väl lika gärna blogga lite till istället för att ligga och vända på kudden stup i kvarten?

Tittade på lite bilder från min och Sannas resa till Dublin i maj. Good times



Turist? Javisst! Jag och världens bästa Stephen



Det lilla samhället Maynooth, där det visade sig att man var ganska duktiga på att festa



Katolicismen gör sig påmind



Snyggaste Sanna.



Shopping, cigg och Starbucks-kaffe i hettan



En av många galna bilturer i Stephens Volvo ute på landsbygden



Mer landsbygd



I backspegeln...



Jag och Stephen, lugna som filbunkar. Tänk om vi bara hade vetat...



...att det här var sekunderna innan vi åkte fast för att ha plankat. Tur att vi var blonda, dumma turister. Förstår inte engelska så bra.



Chumbawamba på The Academy. Eller Sannas mor Gunnel. Ingen vet säkert.


Och slutligen, Chumbawamba:



Sex & Gasoline

Jag brukar alltid försöka lyda Per Bjurmans råd, jag tror att han vet bäst. Därför lyssnar jag nu på Rodney Crowells "Sex and Gasoline". Bra grejer.
Om jag fick byta liv med någon skulle jag nog välja att byta med just Per Bjurman. Varje gång jag läser Bjurmans krönikor och blogg vill jag vara i USA. Jag vill vara Per. Hänga på de coola ölhaken i New York, färdas land och rike runt med bil, uppleva vägkrogar och motel, lyssna på Bruce Springsteen, gå på hockey (som jag dock gärna skulle byta mot fotboll i England, men man kan inte få allt), skriva om musik och politik och sen åka hem till den svenska sommaren och gå på festivaler. Och hångla med Håkan Hellström.

Ikväll är det julfest på jobbet. Det känns lite tråkigt att sitta här då, men nu fick det bli så. Min medicin tillåter inte alkoholintag. Självklart skulle jag kunnat gå ändå, men jag vet hur dessa fester brukar sluta. Det skulle kännas lite lustig att vara nykter.

Så här trevligt brukar vi ha det:



Chefen och jag



Ludde och Camie



Emelie och Marcus



Jag och Sarah



Öl (och så finns det ju dem som gillar cider)



Jag, Sanna W, Mats, Emmeline och Sanna D.

Hoppas ni haft en fin kväll, kära kollegor!


But all the girls I loved at school are already pushing prams

Kom just in i värmen efter att uträttat diverse ärenden vid Stadshuset och Fridhemsplan. Det kändes så skönt att få komma ut bland människor igen, i normala kläder. Jag har i en vecka bott i mina beiga mjukisbyxor, mina stygn trivs inte särskilt bra i tighta jeans. Inte kalla strumpbyxor/leggins heller för den delen.
När man mått riktigt jävla dåligt så är det så himla skönt när man äntligen börjar att må bra. Jag känner mig nästan löjligt tacksam över att vara på bättringsvägen. På juldagen hoppas jag vara helt återställt, eller i alla fall tillräckligt för att hoppa i badtunna hemma hos Britta, ta ett skutt ut i djupsnön och sen sänka en bira. Can't wait.

Det blir mycket film nu. Försökte för andra gången igår att ta mig igenom Smart People. Men den är så satans seg. Ellen Page är väl alltid roande, men den där Sarah Jessica Parker har jag inte mycket till övers för.

Nåväl, jag vill väldigt gärna se "Four Christmases". Troligtvis en perfekt film för en sjuk och halvtrött människa. Och Vince Vaughn får mig alltid att skratta.

Jag har tittat på nedanstående klipp säkert tjugo gånger. Och gåshud infinner sig varje gång.


Monday

Skrev ett inlägg i natt som försvann. Jag var förbannad. På människor som säger "Grattis på Lucia". Eller "Grattis på Alla Hjärtans-dag": Jag mår dåligt bara av att skriva det.
Det är fel. Vad då "Grattis"?!
"God Lucia", "Trevlig Lucia", "Glad Alla Hjärtans-dag". Så. Där har ni några alternativ att välja på.

Söndagen den 1 februari klockan 13:55 flyttar jag och Thomas till Sydney. Anteckna.

Nu ska vi se om magen vill samarbeta med mig så att jag kan ta tag i den röra jag lever i. Sen ska jag laga spenatsoppa och göra varma mackor. Höstmat. Det tycker vi om.

Och det görs till tonerna av:





Att göra kommande vecka:


- Vila
- Läsa Erlend Loe och Åke Edwardsson
- Titta på massor av film
- Försöka promenera så snart stygnen börjat läka
- Äta mat
- Frossa i kola och knäck
- Surfa på www.realetstate.com.au

Ja, jag har blivit sjukskriven efter att spenderat veckan på Karolinska. Jag fick göra en titthålsoperation i onsdags, som i och för sig inte ledde till någon klar diagnos men enligt läkarna ska antibiotikan ta död på de magsmärtor som jag haft.

Nu är det mest stygnen som gör ont och skallen som är lite snurrig av all medicin.

Så nu ser ni inte mig på ett tag.




Måndag

Vi börjar med gårdagen. 
Gary Louris + Mark Olson var givetvis välstämt, repeterat och vackert.
Men.
Gary Louris är den bättre delen av duon om ni frågar mig, och det märktes ganska tydligt igår.
Garys gitarrspel är så  imponerande, den vassa men fina rösten sticker ut och de låtar där Gary får glänsa är konsertens höjdpunkt. Låtarna från "Ready For The Flood" är lite väl tama, de fastnar inte alls tyvärr. Bortsett från "Over my shoulder" som är fantastisk.

Och jag tror att samtliga i publiken var överens om att det här var kvällens bästa:



För övrigt så gillar jag verkligen Berns. Det finns bord att sitta vid som ger full sikt på scenen (så länge det inte är för mycket folk), akustiken är bra, baren är schyst och arkitekturen - obeskrivlig!

I morgon (alternativt i kväll) bokas flygbiljetter till Sydney.

Och förresten, vill ni bo på Kungsholmen?

Ta en titt på: http://www.lgh.se/fullpost.asp?annonsnr=7529 samt  http://www.flickr.com/photos/61801487@N00/tags/l%C3%A4genheten/



Igår och idag

Har egentligen inte tid att sitta här och roa mig, jag måste städa då vi ska visa lägenhet idag.

Igår bakade vi det bästa godis som världen någonsin skådat. En trevlig middag följdes av utgång på Pet Sounds och Marie La Veau.

Ikväll ska jag gå och se Gary Louris + Mark Olson, det kan inte bli annat än bra.

 

P3 Guld-nomineringar

Och så här tycker jag:

Årets låt:

Adam Tensta - My cool
Amanda Jenssen - Do you love me
Kleerup/Tityo - Longing for lullabies
Markus Krunegård - Jag är en vampyr
Takida - Curly Sue

Guldmicken - Årets live:
Familjen
Håkan Hellström
Kent
Miss Li
The Hellacopters

Årets nykomling:
Amanda Jenssen – Killing my darlings
Hästpojken – Caligula
Kleerup – Kleerup
Lykke Li – Youth novels
Parken – Länge leve Parken

Årets grupp:
Afasi & Filthy - Fläcken
In Flames - A sense of purpose
Johnossi - All They Ever Wanted
Sugarplum Fairy - The wild one
Those Dancing Days - In our space hero suits

Årets artist:
Anna Ternheim – Leaving on a mayday
Hello Saferide – More modern short stories from Hello Saferide
Håkan Hellström – För sent för edelweiss
Markus Krunegård – Markusevangeliet
Veronica Maggio - Och vinnaren är...

Årets dans:
Eric Prydz – Samlad produktion
John Dahlbäck - Winners & fools
Mikael Stavöstrand - Samlad produktion
Pär Grindvik – Samlad produktion
Style of Eye – Duck cover and hold

Årets pop:
Air France – No way down
Dungen – 4
El Perro del Mar – From the valley to the stars
Frida Hyvönen – Silence is wild
Lykke Li – Youth novels

Årets rock/metal:
Burst - Lazarus Bird
Henry Fiat’s Open Sore - Mondo blotto
In Flames - A sense of purpose
Opeth - Watershed
Pascal - Galgberget

Årets hiphop/soul:
Afasi & Filthy - Fläcken
Blandade artister - Museum of future sound vol 2
Form One - Behind blue eyes
Lazee - Setting standards
Veronica Maggio - Och vinnaren är...

It won't go any louder!

Jag skulle ha druckit öl ikväll, på Bonden Bar. Istället kommer jag hem vid fyra efter mitt möte i Haninge och mår så dåligt att jag tror att jag ska kräkas vilken sekund som helst. Vilket jag gör.
Efter fyra timmars sömn mår jag relativt bra, men var det så jävla smart egentligen?
Nu är klockan 23.03 och jag kommer inte att kunna sova på ett bra tag.

Jag drar på High Fidelity och dricker lite tée istället.




Och ja, min blogg börjar bli en samling av Youtube-klipp.

You just like eating, don't you?


Midnight Angels...

Hellacopters cover på The Peep Shows "Midnight Angels" är så sjukligt bra,
"There's no tomorrow, there's no today".

Det är dags för en utgång för trion snart. Snarast.

För övrigt är det på tiden att jag plockar fram gitarren igen (även när jag inte har alkohol i blodet). Kunskapsmässigt står jag helt still sedan gitarrlektionerna under gymnasiet, men jag vet att själv är bäste dräng och jävlar i min låda vad roligt det är när man väl kommer igång. Då ska jag göra akustiska versioner av varenda låt på "Heads Off"-skivan. Det kommer bli att bli så bra!


Emmeline, Sanna och jag på Oliver Twist i februari.


Ljuvliga måndag

Måndag återigen. Men så illa är det faktiskt inte. Jag har haft besök av min mor i helgen och idag är det trots allt 1:a december, vilket innebär att vi just entrat en månad fylld av festligheter, glöggmys och god mat.

Mamma och jag har frossat i kulinariska läckerheter, tittat på Bruce Springsteen live (på TV förstås), shoppat, besökt julmarknaden i Gamla Stan och druckit Guiness efter en trevlig tapasmiddag tillsammans med Thomas (som har jobbat hela helgen).

Någon frågade i tidigare inlägg om skolan som jag ska gå på i Australien.

International College of Management är en del av Macquire University i Sydney. Skolan är inriktad på Management-utbildningar inom Event, Retail, Property och Hospitality. Jag kommer att läsa en Associate Degree i Event Management vilket tar två år. Högskolor och universitet i Australien är utformade på ungefär samma sätt som svenska, de är dock lite mer inriktade på den praktiska delen av utbildningen. 1200 timmar av min utbildning kommer att bestå av ett betalt internship på en eventbyrå/reklambyrå/produktionsbolag i Sydney.
Det här en enorm möjlighet då det här är en bransch där din arbetslivserfaranehet är otroligt viktig. Detta kan också innebära ett framtida Sponsorship Visa om man spelar sina kort rätt.

Jenny + Elvis (tack Mats!):